Mennink's Belastingadvies

  Euro
 
 

 

 Studeren met aftrek, tijd voor de laatste ronde!

Studeren voor je beroep of een nieuwe carrière is jarenlang gestimuleerd via de belastingaangifte. Boven een niet aftrekbare drempel van € 250 mocht het meerdere in aftrek worden gebracht in de inkomstenbelasting. Om hiervan te profiteren moet je wel voldoende inkomen hebben, want als je een heel laag inkomen hebt betaal je sowieso al geen belasting. Het einde van de studiekostenaftrek is al vaker aangekondigd, maar zeer waarschijnlijk is 2021 echt het laatste jaar van aftrek.

 STAP-budget

Gelukkig blijven er nog wel mogelijkheden bestaan. Vanaf 2022 kun je maximaal € 1.000 via UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) aanvragen. Deze regeling heet voluit Stimulans Arbeidsmarktpositiebudget, maar zal vooral in de afkorting STAP terugkomen. Een belangrijk verschil is dat de opleiding door UWV goedgekeurd moet worden en dat de bijdrage rechtstreeks van UWV naar de opleider wordt overgemaakt. Er wordt gehoopt dat meer mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt van deze regeling gebruik maken dan de vaak hoog opgeleiden die nu profijt hebben van de scholingsaftrek.

 Studieplannen op korte termijn?

Mocht je nog overwegen een studie te volgen, dan kan er wellicht voor het laatst nog van de huidige regeling worden geprofiteerd. Belangrijk is dat het een studie voor een beroep of een baan is. Een taalcursus Frans zal daar bijvoorbeeld niet zo snel in aanmerking voor komen, omdat die kennis vaak gebruikt zal worden op bijvoorbeeld vakantie of de aankoop van een tweede woning. Ook zal er van geen aftrek sprake zijn als de cursus al betaald wordt door bijvoorbeeld de werkgever.

Ten slotte is voor aftrek het jaar van betaling van belang en niet de periode waarvoor je betaalt. Dus als je in 2021 een studie vooruitbetaalt die bijvoorbeeld pas in 2023 eindigt, dan heb je boven de drempel van € 250 toch nog volledig aftrek tot de maximale drempel van 15.000 euro. Hoeveel de aftrek waard is, hangt overigens van de persoonlijke omstandigheden af. Bij een modaal inkomen zal de aftrek al snel een waarde hebben van 40% van de betaalde studiekosten.