Belastingen gaan mee op vakantie

Eén van de relatieve zekerheden in het leven is dat belastingheffing vrijwel overal is. Zeker ook op vakantie draag je onverminderd bij aan de schatkist in Nederland dan wel aan de financiën van het gastland. Zelfs al neem je de eerste de beste grensovergang, dan nog heeft Nederland wat kunnen innen. Zo wordt op reis- en annuleringsverzekeringen 21% assurantiebelasting geheven. Omdat Nederlanders doorgaans goed verzekerd zijn, gaat dat al om aardige bedragen. Ook blijft een deel van de belastingopbrengst in Nederland doordat de vakantie uitrusting grotendeels al hier wordt gekocht en belast is met BTW.

Als je van een Nederlandse luchthaven vertrekt, wordt er sinds dit jaar € 7,85 aan vliegbelasting geheven. En vertrek je met de trein, dan betaal je in elk geval binnenlandse BTW over het Nederlandse deel van het traject. Onderweg met de auto komen er vaak nog tolgelden en vignetkosten zoals in Oostenrijk bij. Hoewel hier een tegenprestatie tegenover staat in de vorm van toegang tot wegen, voelen deze heffingen ook aan als een belasting.

Eénmaal op de vakantiebestemming betaal je vrijwel altijd toeristenbelasting. In Nederland gaat het vaak om bedragen van één à twee euro per nacht met uiteraard uitschieters; Amsterdam vraagt 7% van de overnachtingsprijs plus een vast bedrag van 3 euro.

Als toerist is het bijna onmogelijk om op de vakantiebestemming geen geld uit te geven. In vrijwel alle gevallen draag je via de BTW (alle landen in de Europese Unie kennen de BTW) direct belasting af bij de aankoop van goederen of diensten. En strijk je neer op een terrasje, dan betaal je over alcoholische dranken meestal nog accijnzen. In de meeste landen valt dit mee, maar in sommige landen als Noorwegen is een pilsje een prijzig genot.

Koffie en oranjekoek in Friesland is belast met 9% BTW.

Accijnzen en exoten

Ook zijn er in vele landen ‘exotische’ regelingen. In Duitsland is koffie naar verhouding duur, omdat er een Kaffeesteuer wordt geheven van € 2,19 per kilo. De opbrengst van deze koffiebelasting is in Duitsland zelfs een stuk hoger dan de belastinginkomsten over de bierconsumptie!

Soms heb je als toerist een belastingvoordeel. Zo mogen de Griekse eilanden een BTW-tarief hanteren dat 30% lager is dan op het vasteland. De kans is dan wel groot dat je als toerist desondanks het volle pond betaalt en het voordeel toevalt aan de gastvrije Grieken. Ook al zal niet elke uitgegeven euro in het ‘formele’ circuit terechtkomen en worden gerapporteerd aan de staatskas, dan nog leidt een vakantie tot een aanzienlijke inkomstenstroom voor de belastingdienst in binnen- of buitenland.    

Vorige
Vorige

Investeringsaftrek gescoord? Blijf dan opletten!

Volgende
Volgende

Belastingheffing na AOW-leeftijd; vaak gunstig, maar soms valt het tegen